Wedstrijdverslag U13A op Lembeke A

LEMBEKE 1 - DE PINTE (rood) 2 

Onze kennismaking met het provinciale voetbal loopt vooralsnog volledig synchroon met de Vlaamse kermiskalender. Na onze eerste thuiswedstrijd tijdens De Pinte braderie, ging het afgelopen zaterdag richting Lembeke waar de Speculoosfeesten op de agenda stonden. Lembeke is namelijk de hoofdzetel van wereldproducent Lotus en het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat de lokale FC fier met het speculoos logo op de borst speelt.

Dat Lembeke vandaag de dag tegen onze jongens van De Pinte speelt, en niet tegen Manchester City of Real Madrid, is trouwens het gevolg van een historische vergissing van het oude Lembeekse bestuur. Toen Karel Boone met de sponsoring van FC Lembeke wou beginnen, zat het bedrijf wat krap bij kas. Karel stelde voor om de sponsoring in natura te betalen, hetzij met 20 jaar gegarandeerd speculoosjes voor bij de kantinekoffie, hetzij met een pakket Lotus-aandelen. Met de Aziatische en Russische crisis eind jaren negentig nog vers in het geheugen, koos het bestuur van Lembeke eieren, of beter speculoosjes voor bij de koffie, voor zijn geld. De toenmalige voorzitter, die uit sympathie met Karel Boone in persoonlijke naam wel wat aandelen op de kop tikte, laat vanop zijn Monegaskisch megajacht aan de Azurenkust weten dat hij het ook heel jammer vindt dat de ploeg niet heeft kunnen meeprofiteren van de 6500% koersstijging (dividenden niet meegerekend) van het aandeel Lotus Bakeries.

De jongens van FC Lembeke hadden ’s morgens duidelijk een boterham met extra portie speculoos (of is het speculaas, onvoorstelbaar met welke existentiële moeilijkheden een wedstrijdverslaggever anno 2018 wordt geconfronteerd) achter de kiezen gestopt, want zij lieten in het eerste kwart onze U13 alle hoeken van het veld zien. Victor moest in 10 minuten meer reddingen uit de mouwen toveren dan in de vorige 2 wedstrijden samen, maar zelfs hij was kansloos bij een rebound waar 2 thuisspitsen voor ons leeg doel opdoken. Het was vooral de fysieke power die onze jongens naar adem deed happen, en veel verder dan een mooi maar te centraal gekadreerd schot van Poliet geraakten we niet. Dat we toch de rustpauze haalden met 1-1 had alles te maken met een moment van deconcentratie bij de thuisploeg: een te zwakke laterale pass in de verdediging werd door een attente Louis onderschept en bijzonder beheerst in de linkerbenedenhoek gedeponeerd.

Was het de opdoffer van die onverwachte (en niet echt verdiende) tegentreffer ? In ieder geval bleek dit wel een duidelijk kantelmoment in de wedstrijd. Vanaf het 2de kwart namen onze jongens de controle over de wedstrijd over, door de basisinstructies vanop training in praktijk te brengen: het veld werd breder gemaakt in balbezit, waardoor meer ruimte werd gecreëerd, terwijl omgekeerd steviger werd gejaagd op de thuisspelers (Thibault & Leonard hadden hiervoor elk een extra paar longen meegebracht) waardoor de balrecuperatie een niveau hoger ging. Er kwamen ook kansen: een slimme snelle vrije trap van Simen werd door Ischa in 1 keer over getrapt, Poliet had iets moois maar jammer genoeg ook iets (te) moeilijk in gedachten toen hij een afvallende bal liever in 1 keer op de slof nam in plaats van rustig te controleren, Thomas speelde geweldig door naar Simen die vanop rechtsbuiten als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn kwam om de Lembeekse defensie te verschalken om dan toch op de thuisdoelman te botsen, Henri slalomde op de linkerflank voorbij 3 tegenstanders maar vond net niet Jarno in het centrum. En uiteindelijk volgde ook het doelpunt: Ischa loodste Poliet slim door het hart van de defensie, en de afwerking alleen voor de doelman was even fijnzinnig.

We zaten toen al diep in het laatste kwart, en heel even werd het nog spannend toen Lembeke ging pompen met powerplay, en daar ook succes mee leek te boeken toen een hoge en verre bal tegen de netten rolde. De scheidsrechter had echter een duwfout gezien, en floot meteen daarna ook af. Nipte overwinning op het scorebord (leuk voor de jongens al doen resultaten er op deze leeftijd natuurlijk niet toe), maar vooral mooi was de overname na een moeilijk begin met in het 2de en vooral 3de kwart zeer geslaagd combinatiespel, waardoor onze jongens niet alleen het voetbaltechnische maar vooral ook het mentale overwicht over de wedstrijd naar zich toe konden trekken. Mooie nazomerdag, mooie wedstrijd – dit verdient een speculoosje (of is het nu toch een speculaasje ?)                         (Dirk Poelman)