Het kerstrapport van 3de provinciale B

(Artikel in dagbladen De Gentenaar en Het Nieuwsblad van Johan Polet)

Kinderen komen dezer dagen thuis met hun schoolrapport, maar de winterstop is altijd een goed moment om ook de resultaten van de voetbalploegen eens onder de loep te nemen. Wat gebeurde er de voorbije maanden in derde provinciale B en wat mogen we dit seizoen nog verwachten?

GROOTSTE VERRASSING: ESA BOTTELARE

ESA Bottelare was vorig seizoen een subtopper, maar had toen iets te weinig inhoud en ervaring om voor de prijzen mee te strijden. De ploeg van coach Ronny Varewyck heeft dit seizoen grote stappen vooruit gezet en sluit het kalenderjaar af op een gedeelde eerste plaats samen met VC Nazareth-Eke. Bovendien mag ESA Bottelare nog een haalbare thuiswedstrijd tegen promovendus Jong Zulte afwerken. De ploeg heeft met opportunist Florian De Paepe (momenteel out) een goalgetter pur sang in de rangen. Hij stuwt zijn ploegmakkers naar een hoger niveau en kan op cruciale momenten het verschil maken.

GROOTSTE ONTGOOCHELING: VC ZWIJNAARDE

VC Zwijnaarde begon aan deze campagne met de doelstelling om een zorgeloos seizoen door te maken en af en toe te stunten tegen een ploeg uit de top vijf van de rangschikking. De groenhemden haalden om allerlei redenen slechts 7 op 42 en zijn weggezakt naar de voorlaatste plaats in de rangschikking. De samenwerking met coach Dirk Dupré werd in oktober stopgezet. Hij werd vervangen door Frank De Clerck, die de ploeg terug op de rails moet krijgen. De achterstand op de veilige dertiende plaats (momenteel in het bezit van Eendracht Vinkt) bedraagt zeven punten. Een grote, maar geen onoverbrugbare kloof.

NOG IETS OPMERKELIJK: VC GAVERE-ASPER

Bij Gavere-Asper stapten hoofdcoach Davy Baeyens en zijn assistent Peter De Graeve eind november zelf op. Dit was opmerkelijk want de fusieploeg stond toen op de vierde plaats op drie punten van de leider. Baeyens wou zelf over zijn vertrek niet veel kwijt, maar benadrukte dat de sportieve resultaten en de spelers niets met zijn beslissing hadden te maken. De ploeg zal vanaf januari 2023 worden geleid door Jurgen De Smet. Hij krijgt een talentvolle groep in zijn handen die op drie punten van het leidersduo Bottelare - Nazareth-Eke staat. Gavere-Asper mag terecht titelambities koesteren.

OM NAAR UIT TE KIJKEN IN 2023: JV DE PINTE, FC LATEM B EN TENSTAR MELLE

De promovendi deden het in de heenronde zeer behoorlijk. De Pinte (zesde plaats) en Latem B (achtste plaats) staan in de subtop van de rangschikking en lijken een zorgeloze terugronde tegemoet te gaan. Beide teams hebben veel studenten waardoor zij heel wat spelers in januari zullen moeten missen. Het is de vraag of De Pinte en Latem B de positieve lijn zullen kunnen doortrekken. Het verzekeren van het behoud mag geen probleem vormen. De derde promovendus (Tenstar Melle) staat op de veertiende plaats en heeft een relatief grote voorsprong van zeven en dertien punten op de rechtstreekse degradatieplaatsen.

WIE WORDT KAMPIOEN?

FC Gavere-Asper.

WIE SPEELT EINDRONDE?

ESA Bottelare, VC Nazareth-Eke, Eendracht Machelen en Cercle Melle.

WIE DEGRADEERT?

VC Zwijnaarde en Olsene Sportief.