Geert Depestele voorspelt...

Beste JV-supporters, ik ga jullie iets voorspellen

Ergens midden december 2019 zal de gemeente De Pinte de Prijs voor Sportverdienste 2019 uitreiken aan het A-team van JV De Pinte. Of het zou moeten zijn dat Aaron Botterman later dit jaar nog een grotere glansprestatie neerzet dan zijn zege op het BK indoor atletiek 800 meter in februari jl. Het zou hem erg gegund zijn! Zijn verkiezing zou trouwens ook afstralen op de eerder genoemde voetbalploeg, want wanneer Aaron niet aan het trainen is, of een optreden weggeeft met de RappeKerels (een aanrader voor de liefhebbers van het betere lied), dan masseert en verzorgt hij de spelers van Jong & Vlug (want daar staat JV voor, letterlijk!).

Puur sportief scheerde JV in het verleden hogere toppen dan vandaag, in het seizoen 17/18 waren we bijna kampioen in eerste provinciale, nationaal voetbal lag binnen handbereik. Maar een kleine en bescheiden club als JV kon de sportieve ambities niet meer koppelen aan de financiële draagkracht en daarom nam het bestuur van de club een erg moeilijke, moedige maar noodzakelijke beslissing. In plaats van nationaal voetbal (wat niet verworven maar mogelijk was), zette JV een paar stappen terug en herbegon de ploeg helemaal onderaan in 4de provinciale.

So what, zal je zeggen. Wel die moedige beslissing was de start van een kleinschalig maar merkwaardig voetbalsprookje, enkel geschikt voor lokaal gebruik. Vanaf het seizoen 2018/2019 zou onze lokale ploeg enkel nog aantreden met spelers uit onze eigen gemeente, of spelers die een voetbalverleden of heden hebben bij de club. Voor de voetballeek lijkt dit misschien logisch, maar geloof me maar, dat is het allesbehalve. Meer nog, ik vermoed dat dit zelfs redelijk uniek is. En die keuze werd uiteraard genomen uit noodzaak, maar ook vanuit de vaststelling dat het in de hogere reeksen zo moeilijk was voor eigen jeugdspelers om door te dringen naar die eerste ploeg. Sportieve ambities staan dikwijls haaks op emotie? Enkel winnen telt. En zo komt het dat als je in de toekomst gaat kijken naar die eerste ploeg (moet je zeker eens doen) zomaar jouw buurjongen aan het werk zal kunnen zien. Of de zoon van de apotheker, of het lief van jouw dochter, of die leider van de Scouts of Chiro, en die zoon van jouw oude klasgenoot. Maar zo komt het ook dat jeugdspelers vandaag perspectief hebben op een selectie in die hoofdmacht, wat hun sportieve prestaties natuurlijk bevordert.

En wat dat sportieve sprookje betreft. Het jonge ploegje (gemiddelde leeftijd in de laatste wedstrijd was 22 jaar, en was Nico als “oude generaal” daar niet bij geweest, was het een pak lager) begon aarzelend aan de competitie met een 5 – 1 pandoering tot gevolg tegen de latere kampioen. Maar stilletjes aan begon de machine te draaien, wist onze trainer (ook al een twintiger uit de gemeente) de ploeg en tactiek vorm te geven. De jonge veulens van JV sloten de competitie af met 22 wedstrijden op rij zonder nederlaag (= winst of gelijkspel). Dit leverde hen een meer dan verdiend ticket op voor de eindronde die beslist over promotie naar 3de provinciale.

Eerst gingen de Panters van Okegem (leuke namen in de kelders van de voetbalcompetities) voor de bijl, en afgelopen zondag moest ook Hoger Op Kalken haar meerdere erkennen in onze jongens. Wat niet verwacht werd, misschien stilletjes gehoopt, werd werkelijkheid. Volgend seizoen spelen we in een reeks hoger, opnieuw met jongens van bij ons. Dat betekent concreet dat er erg veel derby’s op het programma komen. Zwijnaarde, Sint-Denijs, Nazareth en heel wat Gentse ploegen zullen aantreden in onze reeks. Kom gerust kijken, de kans dat je iemand tegenkomt die je kent is immers erg groot.

Tot slot, proficiat aan alle spelers, trainers, verzorgers, bestuur en de stille werkers van de supportersclub voor dit mooie seizoen! Meer van dat! Ook afspraak in december bij de uitreiking van de meer dan verdiende trofee voor Sportverdienste.                                                                                      (Geert Depestele)