Kennismaking met supporter Xavier Neirynck (deel 1)

XAVIER NEIRYNCK: SUPPORTER VAN KAA GENT EN JV DE PINTE

De derde persoon in "De ketting van Niels" is Xavier Neirynck. Opvallend dat dit de derde persoon is met een link met KVV Sint-Denijs. Xavier vertelde me heel veel, onder andere ook over zijn job in de jeugdzorg. Omdat jeugdzorg in tijden van Corona wel wat aandacht verdient, splitsen we zijn bijdrage op. Vandaag deel 1.

Xavier, je bent niet voor iedereen een onbekende, verre van, maar vertel toch maar eens wat over jezelf.

Xavier : "Ik ben van het gezegende jaar 74. Samen met mijn ouders woonde ik in Baarle-Drongen. Op mijn 6 jaar kreeg ik de KAA Gent-microbe te pakken waarbij ik reeds regelmatig naar de Buffalo’s ging (KAA Gent promoveerde toen net naar eerste klasse). Sinds mijn 10de ben ik trouwe abonnee. Ik wou zelf ook graag voetballen maar dat werd thuis niet gepromoot… Het bleef bij scouts, wat schoolvoetbal en later liefhebbersverbond Melle en even de reserven van Gavere/Asper (met oa arbiter De Smet Alex). Na de lagere school ging het richting Don Bosco Zwijnaarde. Velen op DBZ waren toen afkomstig van De Pinte, Sint-Denijs-Westrem en omstreken. Ik kreeg net zoals zovelen o.a. les van onze oud-burgemeester Martin Van Peteghem. Zo belandde ik ook in de scouts van SDW waar ik prachtige jaren meemaakte, regelmatig naar het jeugdhuis Impuls kwam. Na woonst in Merelbeke en Afsnee ben ik sinds 2008 inwoner van deze prachtige gemeente De Pinte. "

Aan welk moment in het voetbal heb jij het meest plezier beleefd? Algemeen een moment (WK, EK, nationaal voetbal, jeugdherinnering,…), maar specifiek ook een moment bij JV.

Xavier: "De eerste titel van KAA Gent met de daaropvolgende Champions League. 40 jaar lang keek ik uit naar de titel. Jarenlang was er de ontgoocheling dat zelfs een bekerfinale KAA Gent niet was gegund. In 2008 was het na 24 jaar eindelijk nog eens tijd. De bekerfinale verloren we tegen de mauves uit BXL maar dat was die dag zo een volksverhuizing dat het nog meer begon te borrelen om toch maar eens die titel te kunnen pakken. In 2010 volgde de derde beker van Belgie. De slapende reus was wakker geworden. Vijf jaar later werden we eindelijk landskampioen. Maar het allermooiste moment was de winst op Wembley. Met een kleine 10.000 Gentenaars was het een fantastische corteo richting stadion… En dan wist ik nog niet dat we gingen winnen. Away days are the best days! JV kende ik hoofdzakelijk van de oefenmatchen die KAA Gent er kwam spelen. Laurent Depoitre pakte er trouwens eens rood! Toen nooit gedacht dat hij zo een evolutie ging maken… Mijn 3 zonen speelden tot enkele jaren geleden bij KVV Sint-Denijs-Sport waar Niels Dekimpe toen nog even trainer was van Jarne en Seppe. Helaas zaten ze zelden in een reeks met JV. Iedere match dat ik hen zie speelvreugde hebben met hun vrienden is een fijn moment. De gesprekken nadien in de kantine mis ik nu reeds veel te lang. Reeds veel fijne mensen leren kennen op JV."

Als grote supporter, vaak mee op verplaatsingen, heb je ongetwijfeld een leuke, anekdote in petto voor ons.

Xavier : "Amai, iedere verplaatsing is een anekdote op zich… Als je het aan mijn partner Mieke of aantal vrienden vraagt, zeggen ze zeker de Champions League match in Stade Mestalla te Valencia. De nacht voor de match was een gigantisch feest in de lokale pubs. Gelukkig was de match redelijk ’s avonds de volgende dag of ik had het niet gehaald… Het groepsgevoel, met zovelen blauwwitten samen de buffalokreet zingen vind ik iedere keer geweldig. Mijn tweede Europese verplaatsing als 17-jarige naar Eintracht Frankurt blijft wel memorabel. Bij aankomst in het stadion wou ik met een 4-tal anderen enkele foto’s trekken van de vele supporters. Hup het hek over (mij van geen kwaad bewust)… Gelukkig zag de polizei dat het onschuldig was en kon ik toch nog de match zien. KAA Gent won en stootte door na een goal van toenmalig rode duivel Erwin Vandenbergh. Feest op de bus tot ergens op een baanparking. Enige tijd later kwam de spelersbus toe… Bier, frieten, chips etc. allerlei zaken hebben we toen naar de spelers zoals Krist Porte, Zsolt Petry, Frank Dauwen, Marc Van Der linden, Eric Viscaal, Tom Verdegem, Dirk Medved…etc gebracht. Samen met de spelers een feestje op een parking ’s nachts. Leuke herinneringen! Gent speelde trouwens dat jaar de kwartfinales Uefacup tegen het Ajax van Louis van Gaal."

Favoriete Rode Duivel?

Xavier: “Het is eigenlijk altijd een speler geweest met een KAA Gent-connectie. Tijdens het WK 86 was dat bv. toenmalig Buffalo Michel De Wolf. Nu is dit Kevin De Bruyne, ex-jeugdspeler van Drongen en de Buffalo’s en, aangezien ik zelf ook afkomstig ben van Drongen, krijgt hij mijn voorkeur.”

Beste speler aller tijden?

Xavier: “Diego Armando Maradonna in de jaren 80. Nu heb ik het voor CR7. Zoon Jarne is grote fan van Real Madrid en zo gingen we eens samen naar de Classico Supercup kijken speciaal voor CR7. Ronaldo was nergens te bespeuren. Tijdens de rust kwam hij toch opwarmen, viel in en scoorde een prachtige goal. Helaas zag ik hem die match 10 minuten later rood pakken…”

Morgen het vervolg...                                     (Maarten Haeck)