JV-kantine is nu Mondmasker Ateljee (+filmreportage)

3 KILOMETER LINT + MASSA'S KATOENEN STOF + HEEL WAT VRIJWILLIGERS = 2.500 MONDMASKERS

Vrijwilligers van "De Pinte Helpt" willen tegen Moederdag 2.500 mondmaskers maken voor de inwoners die er dringend een nodig hebben.

Onmiddellijk na het afkondigen van de lockdown lanceerde Rudi Maelbrancke op facebook een oproep naar vrijwilligers om boodschappen te doen voor oudere Pintenaars, mensen in quarantaine en kwetsbare inwoners.

Anderhalve maand later telt "De Pinte Helpt" 250 geregistreerde leden die ondertussen ook reeds heel wat andere coronagerelateerde taken op zich namen. Zo telefoneerden ze naar alle inwoners die ouder zijn dan 70 jaar, verdelen ze regelmatig infoblaadjes van de gemeente en springen ze nu ook bij voor het naaien en verdelen van mondmaskers. In de loop van de maand mei ontvangen alle inwoners een masker van de gemeente en één van de federale overheid.

MONDMASKER ATELJEE

Sommige specifieke doelgroepen, zoals de gebruikers van het openbaar vervoer en de bewoners van Home Thaleia kunnen niet zo lang wachten. In de cafetaria van het gemeentelijk sportcentrum Moerkensheide (tijdens het voetbalseizoen kantine van Jong & Vlug De Pinte) werd een heus Mondmasker Ateljee opgericht. Manon Desmedt, beroepshalve actief als projectcoördinator, leidt het geheel in goede banen.

Inwoners brengen massa's stoffen (laken, T-shirts, ...) binnen die eerst de "schroeitest" ondergaan: echt katoen brandt, synthetische stof smelt. Daarna worden de stoffen gewassen op 90 graden. Marleen Van Hessche, die in normale tijden zorgt voor propere truitjes voor de voetbalploegen van JV De Pinte op Moerkensheide, kent er de wasmachines als geen ander en neemt dat voor haar rekening.

OUDE NAAIMACHINES

Daarna volgt een hele ketting aan activiteiten waarbij iedere vrijwilliger zijn of haar taak heeft: knippen, strijken, naaien... Oude naaimachines werden van de zolder gehaald en de vrijwilligers van het Repair Café staan in voor herstellingen. De vzw kocht nog een vijftal machines bij.

Zo neemt Geert Legein iedere namiddag na zijn postronde het strijken voor zijn rekening. Het naaiatelier kan op ontzettend veel sympathie rekenen bij de bevolking. De vrijwilligers worden verwend met o.a. boterkoeken, pralines of koekjes geschonken door plaatselijke middenstanders en sympathisanten.

INFO

Wie dringend een mondmasker nodig heeft, kan dat bestellen op www.depinte.be/bestelmondmasker.

Wie wil meehelpen, kan terecht op www.depinte-helpt.be.

LINK NAAR FILMREPORTAGE:

https://youtu.be/BfMwapbHyeY