Hoe moet het nu verder met provinciale competitie?

ALLE OPTIES BLIJVEN OPEN

(Artikel van Johan Polet in dagblad De Gentenaar)

Voetbal Vlaanderen besliste afgelopen dinsdag om vanaf woensdag 14 oktober alle competitiewedstrijden in het amateurvoetbal (van tweede afdeling VV tot en met vierde provinciale) met onmiddellijke ingang stop te zetten. Hoe moet of kan het nu verder?

Zoals bekend mogen de jeugdploegen tot en met U17 wél nog competitiematchen afwerken. Alle andere categorieën mogen blijven trainen en vriendschappelijke wedstrijden spelen maar de kleedkamers blijven gesloten. Het is voor iedereen koffiedik kijken wat de toekomst brengt maar alle opties blijven open.

De provinciale kalender meldt dat alle competitieduels tot en met donderdag 29 oktober zijn uitgesteld. Vermoed wordt dat Voetbal Vlaanderen onder leiding van Benny Mazur en Marc Van Craen binnen een tweetal weken opnieuw een evaluatie zal maken. Het Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen zal een spoedvergadering beleggen vanaf het sein dat er opnieuw mag worden gevoetbald.

Belangrijk is dat de volgorde van de wedstrijden bij een hervatting van de competitie onveranderd blijft. Op die manier hoopt men dat iedere ploeg minstens één keer tegen alle reeksgenoten heeft gespeeld. De eerste speeldag van 5 en 6 september werd herplaatst op woensdag 11 november. Het is mogelijk dat er wordt gevoetbald tijdens de weekends van Kerstmis en Nieuwjaar. De Hofman Sport Cup werd afgelast.

RANGSCHIKKINGEN

De rangschikkingen worden definitief behouden als minstens de helft van de wedstrijden plus één bijkomende match wordt afgewerkt. Als er een ploeg minder wedstrijden dan haar reeksgenoten heeft betwist, zal er met een coëfficiënt worden gewerkt.

Dit principe werd ook op het einde van vorig seizoen gehanteerd. De competities worden geannuleerd als slechts de helft of minder van de competitiewedstrijden worden afgewerkt. In dit geval zijn er geen stijgers of dalers.

De eindrondes gaan voorlopig door. Het is net zoals in de voorbije campagne mogelijk dat de eindrondes worden afgelast als de kalender dit niet toelaat.