Bart Hertveldt: de "perfecte délégué"

Hier zijn we dan weer met "De ketting van John". We zijn toe aan Bart Hertveldt. Zoon Daan is ondertussen opgeschoven naar de U17. Bart zelf heeft de standaard van de functie van afgevaardigde gevoelig verhoogd. Vele trainers met wie hij samenwerkte noemen hem onomwonden de "perfecte délégué". En als er moet geholpen worden, zie je Bart telkens opnieuw verschijnen. Genoeg bewierookt, hij mag het zelf eens uitleggen.

Ik twijfel er niet aan dat je ooit zelf voetbalde, maar waar en wanneer?

Bart: "Ik ben 40 jaar geleden (op mijn 12 jaar) beginnen voetballen bij Ekkergemboys, een sympathiek Gents ploegske met vrij heftige supporters, dat speelde in de toenmalige Koninklijke Katholieke Sportfederatie. Bij Ekkergemboys heb ik de jeugdreeksen (van miniemen tot scholieren, zo heette dat toen…) doorlopen als ‘laatste man’ en kapitein (elke gelijkenis met zoon Daan is compleet toevallig…). Op mijn 18 jaar ben ik “gepromoveerd” naar de veteranenploeg Exstudiantes (opgericht door enkele ex-studenten), waar ik 23 seizoenen (bijna 450 matchen) volgemaakt heb. Tot mijn 35ste ben ik nooit geblesseerd geweest, maar de laatste jaren van mijn ‘carrière’ sukkelde ik van de ene spierscheur in de andere. Op mijn 40ste heb ik een punt gezet achter competitievoetbal en ben ik beginnen fluiten voor Exstudiantes, wat ik tot op vandaag nog steeds doe (incl. ‘den derden time’)."

Je stond al wat trainers bij als afgevaardigde en per definitie was je er dus bijna altijd bij. Is er een jaar dat je meer dan een ander is bijgebleven?

Bart: "Wat me het meest is bijgebleven zijn de matchen van de Jeugdcup. Door het systeem van directe uitschakeling ligt de intensiteit bij die matchen net iets hoger dan bij gewone competitiematchen. Een jaar (U12?) zijn we vrij ver geraakt in de Jeugdcup en in de kwartfinale (denk ik) door Tenstar Melle uitgeschakeld met strafschoppen. Een avond vol suspens en drama…"

Na al die jaren vrijwilliger zijn, heb je al veel mensen zien passeren op en naast het veld. Is er een persoon die je om één of andere reden als bijzonder beschouwt in de club?

Bart: "Uiteraard zijn er in een ploeg als JV heel veel mensen die belangrijk zijn voor de werking en de sfeer, dus heel moeilijk om er één persoon uit te halen. Voetbal wordt met zoveel meer dan met 11 man gespeeld. Iets wat ik bij de ploeg van zoon Daan heel mooi vind is dat opa Jan wekelijks (winter en zomer!) speciaal van de Belgische kust afzakt om de ploeg van zijn kleinzoon Jonas luidkeels aan te moedigen."

Je volgde JV in eerste, tweede, derde en vierde provinciale. Je houdt van mooi voetbal, wat je natuurlijk in eerste provinciale vaker kon zien, het niveau lag hoger. Maar ook de eigen jeugd ligt je nauw aan het hart. In welke richting slingert het voetbalhart van Bart?

Bart: "Het verblijf van JV in eerste provinciale, met zelfs uitzicht op nog hoger, was eens leuk om mee te maken, maar dat seizoen merkte je duidelijk dat de band tussen supporters en (van her en der binnengehaalde) spelers niet top was. Het perspectief dat we nu aan onze jeugd geven om ooit in de eerste ploeg te kunnen spelen in hun eigen gemeente lijkt me een prima stimulans voor hen om er volledig voor te gaan!"

Favoriete Rode Duivel?

Bart: "Eentje uit de oude doos: Eric Gerets. Technisch gezien niet de meest begenadigde speler, maar wat een karakter! Eerste en enige Belg die de Europacup I gewonnen heeft (in 1988 als kapitein van PSV)."

Beste speler aller tijden?

Bart: "Lionel Messi: 10 op 10 voor voetbalinzicht en techniek, zoekt altijd de eenvoudigste oplossing, slaagt erin om als vedette toch de voetjes op de grond te houden en blijft in alle omstandigheden sportief!"

Aan welk moment in het voetbal heb jij het meest plezier beleefd?

Bart:"De overwinning van België tegen de (toenmalige) Sovjet-Unie (4-3) op het WK van 1986 in Mexico. Match incl. verlengingen tot in de vroege uurtjes op TV gevolgd en de dag erna mijn laatste examen van mijn eerste kandidatuur economie afgelegd. En daarna 3 maanden zorgeloze vakantie… zalig!"